70/627-5516    info@hogyantanuldmeg.hu

Hogyan tanuld meg?

Olvasás, írás fejlesztés

Tanítsd meg olvasni és írni – Szülői kézikönyv
letölthető anyagai

Szeretnél segíteni gyermekednek abban, hogy megszeresse az olvasást és írást, de nem tudod, hogy ezt hogyan kell csinálni? Szerezd be az „Olvasás csomagot”, melyet kifejezetten otthoni használatra állítottunk össze. A Szülői kézikönyv és a Foglalkozástervek lépésről lépésre vezetnek szülőként. Az abc könyv tetszetős külseje mögött komoly szakértelem segíti az olvasás megszerettetését, az írás munkafüzetek pedig a helyes betűformák kialakítását tanítják meg.

Teszt írás-előkészítéshez

Mielőtt gyermeked belevág az írás tanulásába, nagyon fontos, hogy a ceruzahasználatban bizonyos képességekkel rendelkezzen. Ha ezeket a képességeket nem szerzi meg előtte, akkor nagyon nehézzé és keservessé válhat számára az írás.

Ha gyermeked már iskolás, de nehéz számára az írás, kínlódik vele, ill. nem tudja elérni a tanár által elvárt szintet, akkor is érdemes elvégezni a tesztet. Lehet, hogy néhány gyakorlat segíteni tud abban, hogy az írása javuljon, könnyedebbé, olvashatóbbá váljon.

Ha szeretnéd letölteni a tesztet, kattints ide: TESZT.

Iskolai előkészítő feladatok íráshoz

 • Színezők
  Ha gyermeked ujjai nem elég erősek még az íráshoz, a legegyszerűbb módja az erősítésnek a színezés. Erre bármilyen színező jó, de akár te is rajzolhatsz alakokat. Az „abc könyv” figuráit tartalmazó színezőket itt tudod letölteni: SZÍNEZŐK.
 • Betűelemek írás-előkészítéshez
  A betűelemeknek a betűk egyes részeit nevezzük: például „egyenes álló vonal”, „ferde vonal” stb. Ezek leírásának begyakorlása előkészíti a betűk leírását. Ha gyermeked ezeket jól begyakorolja, később, amikor a betűket fogja tanulni, könnyebb lesz a dolga.
  Elég, ha ezeket előrajzolod, és azt rajzolja át gyermeked vastag ceruzával. Kezdjétek nagy méretben (A/4), aztán amikor az már jól megy, csökkentsétek a méretet. A betűelemeket innen tudod letölteni:
  BETŰELEMEK elnevezése,
  BETŰELEMEK A/4-es méretben

Betűformák gyurmázáshoz

A betűk pontos formájának részletes megfigyelését és megjegyzését nagyban segíti, ha minden betűt gyurmából is megformáz a gyermek. Ehhez itt tudod letölteni a magyar abc betűinek mind a négy formáját.

írott kisbetűk: 

Írott nagybetűk:

nyomtatott kisbetűk: a b c

nyomtatott nagybetűk: A B C

Só liszt gyurma készítése

A betűformákat só liszt gyurmából is elkészíthetitek, ehhez megadunk egy receptet: GYURMA RECEPT.

Írás gyakorlás

Szavak, mondatok írásának gyakorláshoz ajánljuk a „gyöngyírás” weboldalt. Itt saját szöveg beírásával tudsz gyermekednek írásgyakorló feladatokat készíteni: gyöngyírás.hu

Oklevél

Amikor gyermeked megtanulta az összes kisbetűt, ünnepeljétek meg ezt a komoly teljesítményt! Nyomtasd ki, írd rá a nevét és add át neki ezt az oklevelet! Innen tudod letölteni: OKLEVÉL