70/627-5516    info@hogyantanuldmeg.hu

Hogyan tanuld meg?

Ha a tanulás szó hallatán az egész család inkább a Holdra száműzné magát. Van megoldás!

Nevelés, Otthoni tanulás

Nem kell, hogy a tanulás “jelensége”, ideje egy nem kívánt tortúra legyen a család életében, van megoldás. Sokszor úgy tűnik, ez egy szükséges rossz amin túl kell lenni, át kell vészelni, hogy aztán jöhessen a kellemes időtöltés. Miért van az, hogy a gyerekek nagy része mégis szinte büntetésként éli meg a tanulással töltött perceket és miként lehet ezt a jelenséget megfordítani?

A tanulás, mint kötelező rossz

Alapvetően az a probléma a tanulással kapcsolatban kialakult szokásokban, hogy egyfajta büntető eszközként használják a szülők, anélkül, hogy tudnának róla. “Ha nincs kész a leckéd, akkor nem játszhatsz a barátoddal!” Az ilyen és ehhez hasonló kijelentésektől a gyerekekben kialakul egy alapvető ellenérzés a tanulással szemben. Hiszen ez lesz az a valami, az a kötelező rossz dolog, amit mindenképpen – ha szenvedve is – de végig kell csinálni ahhoz, hogy utána jöhessen valami sokkal jobb.

Javasoljuk, hogy ne használjuk a tanulás szót ilyen kontextusban

Inkább tegyük a tanulás élményét közös felüdüléssé. Ehhez azonban nyilvánvalóan a szülőnek is áldozatot kell hoznia. A “menj a szobádba és csináld meg a leckéd” felhívással még nem segítünk gyermekünknek, inkább csak elvárásokat támasztunk felé, ami újabb frusztrációt szül. Ha viszont rászánunk fél vagy akár egy órát az életünkből arra, hogy vele együtt átnézzük az iskolai teendőket, beleolvassunk az éppen megtanulandó leckébe és vele együtt segítsünk neki megoldani a feladott tanulnivalót, akkor már egészen más a helyzet.

A valódi segítség az, ha mi is figyelünk

Íme egy igen egyszerű példa a hétköznapi életből, ami segít a szülőnek kicsit visszatalálni az iskolai évek alapvető helyzetéhez. Hiszen ez nincsen másképp a munka világában sem. Szóval tegyük fel, hogy a szülő új munkahelyet keres, fel is veszik az elképzelt pozícióba, majd mindenféle rendszerelmélet, cégstruktúra, céges felhasználói programok bemutatása, betanítása nélkül egyszerűen bizonyítania kell a próbaidőszakban, hogy ténylegesen ő a legalkalmasabb a pozícióra. Ez teljes mértékben elképzelhetetlen, igaz?

Hiszen a munkahelyen is bemutatják az új pozícióhoz tartozó alapokat

Akármilyen szakmáról is legyen szó, az eszközök, rendszerek ismertetése nélkül teljesen vakon tapogatóznánk a sötétben. Az új munkahelyen is szükség van egy mankóra, amely mentén elkezdhetjük a munkánkat. A gyerekeknél is így van ez. Ha nem megy a történelem, földrajz, matek, kicsiknél az írás, olvasás, akkor oda kell neki nyújtani a mankót. Azt a mankót, amit mi már tudunk, megtapasztaltunk az iskolai évek alatt. Emlékezzünk hát vissza, hogyan tanultuk az adott tantárgyat, vagy hogyan tudtuk leküzdeni a nehézségeket és adjuk át gyermekünknek ezt a tudást. Türelemmel és odaadással.

És ez még nem minden. Sajnos nem elég tanulásra biztatni a gyermeket, segíteni kell az első lépéseket megtenni.

Ugyanis, ha gyermeked megérti a tanulmányaival kapcsolatban a legfontosabb alapfogalmakat, akkor megerősödik, magabiztosabbá válik, és a további lépéseket egyre önállóbban tudja megtenni. Ahogy Te is tennéd a munkahelyeden. Ugye mennyire fontos még egy felnőttnek is, hogy eligazítást kapjon egy új területen az alapok megismerésével, használatával kapcsolatban? Épp ilyen fontos, ha nem mégfontosabb ez gyermeked számára is. A jó hír, hogy nem kell neked most belekezdeni kikutatni, hogy vajon mik is ezek a lényeges alapok a tanulásban, matekban, nyelvtanban és úgy általában. Ezt megtették helyetted tapasztalt tanárok. És mindezt a gyermekek számára könnyed játékos formába öntötték.

Szerezzétek meg ti is ezt a kincset érő tudás gyűjteményt, és élvezzétek gyümölcseit Ti is!

Használjátok tanuláshoz  INGYENES DIÁKSZÓTÁRUNKAT
hogy érthetőbb legyen a lecke!

Ha úgy érzed, hogy jó lenne az ALAPOKAT MEGERŐSÍTENI,
akkor a Tudáskulcs munkafüzet csomag tökéletes segítséged lesz!

Ha jó volna otthon, de szakértő vezetésével
MEGTANULNI HATÉKONYAN TANULNI!

Képesség fejlesztés