70/627-5516    info@hogyantanuldmeg.hu

Hogyan tanuld meg?

Hogyan vészeljük át a vírus által okozott bizonytalanságot a tanulás terén?

Nevelés, Otthoni tanulás

Lesz még holnap iskola vagy már online oktatás lesz?
Ha bezár a suli, vajon mikor nyit ki újra?
Mit kezdjek az otthon tanuló gyermekemmel, home office és az egyéb teendők mellett?

A kérdések bizony jogosak, de ne feledjük, hogy ez az időszak nem csak számunkra, hanem gyermekünk számára is igen megterhelő lehet. Első sorban nem azért, mert az egész iskolai rendszer felborult, maszkot kell hordani és/vagy otthonról kell tanulni, hanem azért mert a szülők magabiztosságát is egy általános bizonytalanság és kétségbeesés váltja fel. Mit tehetünk mégis azért, hogy ez az időszak ne a rettegésről és feszültségről szóljon?

Ha a szülő stabil, akkor a gyerek is képes lesz kiegyensúlyozott maradni

Fontos, hogy ne engedjük, hogy eluralkodjon rajtunk a pánik. Ez egy olyan szituáció, amit senki sem kívánt magának. Sem a gyermek, sem a szülő, sem a tanárok, mégis megtörténik. Hát ne küzdjünk ellene, hanem fogadjuk el és tegyük meg a tőlünk telhető legtöbbet. A lényeg, hogy amennyiben a szülő érzelmileg stabil és kiegyensúlyozott, úgy a gyermek is az tud maradni. No de miként lehetséges ez a gyakorlatban?

Új helyzet de régi szabályok

Az iskola sem tudna működni szabályok nélkül, ezért az otthon tanuló gyerkőcre is ugyanúgy vonatkozzanak a már jól megszokott alap dolgok, mint az iskolába járás idején. Ilyen például az időben ébredés, készülődés, fogmosás. Ne engedjük tovább fent maradni, mert holnap úgyis “csak itthonról tanul”. Az online órák alatt a nagyobb diákok már tudnak egyedül is koncentrálni, a kisebbeket pedig segítsük, ösztönözzük kisebb apróságokkal. Például: Figyelj oda, ha ezt jól csinálod, akkor kapsz tőlem egy matricát, pecsétet (vagy amit a tanítónéni adna), amit aztán később az iskolában meg tudsz mutatni a többieknek. Próbáljuk tehát tartani az alap rendszert, amelyet az iskolában is be kellene tartani, ezzel nem hagyjuk kizökkeni a gyermeket az iskolai ritmusból.

Tartsuk szem előtt, hogy a káosz és a feszültség nem ördögtől való dolgok

Ez a helyzet minden családban teljesen újfajta problémákat szül, de ne ijedjünk meg az érzéseinktől. Teljesen helyénvaló olykor ha a gyermek kiborul, nem akarja, nem érti, nem tudja követni, a szülő pedig feszültebb és ingerlékenyebb. Ne ostorozzuk magunkat még azzal is, hogy ez nekünk nem megy, biztos mi vagyunk a legbénábbak, tuti mindenki más szépen megcsinálja… stb. Egyszerűen fogadjuk el, hogy a gyakorlás, tanulás most egy teljesen új helyzetben megoldható. Az elvárásainkat pedig ennek megfelelően alakítsuk. Más szóval: Ne akarjuk megváltani a világot, mindamellett, hogy megtesszük a tőlünk telhető legtöbbet, egy bizonyos határon felül, engedjük el a tökéletességhez fűződő ragaszkodásunkat. A csillagos ötös eredmény helyett, most koncentráljunk inkább a bíztatásra, az elfogadásra és a lelki egyensúlyra.

A lényeg tehát, hogy alkalmazkodjunk

Ha nem ellenségként tekintünk erre a helyzetre, hanem egyszerűen elfogadjuk azt, úgy ahogy van, máris elképesztően sokat könnyíthetünk az egész folyamaton. A munka, a kisebb gyermekek nevelése, és az otthoni tanulás -tanítás folyamata akkor lehet a legátvészelhetőbb, ha alapvetően a gondolkodásmódunkon és hozzáállásunkon változtatunk. Amint a gyermek érezni fogja, hogy szülei “megbékéltek” a helyzettel, úgy ő is kiegyensúlyozottabban fog tudni alkalmazkodni az új folyamatokhoz.

Kitartást kívánunk mindenkinek erre az időszakra. Ha pedig úgy érzitek, hogy jól jönne egy kis plusz segítség a tanulásban, akkor számos lehetőséggel tudunk Nektek szolgáltni, hogy a tanulás ne egy megátkozott és mindenki által utált jelenség legyen a család életében.

Használjátok tanuláshoz INGYENES DIÁKSZÓTÁRUNKAT,
hogy érthetőbb legyen a lecke!

Ha úgy érzed, hogy jó lenne az ALAPOKAT MEGERŐSÍTENI,
akkor a Tudáskulcs munkafüzet csomag tökéletes segítséged lesz!

Ha jó volna otthon, de szakértő vezetésével
MEGTANULNI HATÉKONYAN TANULNI!

Képesség fejlesztés