70/627-5516    info@hogyantanuldmeg.hu

Hogyan tanuld meg?

Az évkezdés nehézségei nyomasztanak?

Otthoni tanulás

Az évkezdés még a felnőtteket is megviseli, a gyermekekről nem is beszélve. Miért? Mert véget ért a várva várt Karácsony, a szilveszteri izgalomnak is vége. Az évkezdéssel a kellemes élmények helyéba újra a kötelezettség lép, megspékelve a kinti hideg és szürke időjárással. Kinek lenne kedve ilyenkor kimozdulni, kötelezettséget teljesíteni, korán kelni, újra tanulni? Az új év kezdetének viszontagságai egyszerre mindenkit érintenek, így azért ha más nem is, a gondolat vigasztalhat bennünket, hogy másoknál sincs ez másképp. Most viszont olyan tippeket hoztunk Nektek, amelyekkel a magunkat másokhoz való hasonlítgatásokon kívül, mindenki könnyebben átvészelheti majd a borongósabb, lassan beinduló, döcögős januári időszakot. Jöhetnek a tippek?

A gyerekeknek is jár az újévi naptár, csak ez egy kicsit más funkciót tölt majd be

Ha tud olvasni, akkor már saját maga is beírhatja a következő hetek és hónapok várva várt pillanatait, de egy szuper színes, “szagos”, rajzos naptár is igazán könnyed mankót adhat a gyermek kezébe a jövőre nézve. No de mire is gondolunk pontosan ezalatt? A naptár ne arról szóljon, hogy milyen határidőket kell betartani, mikor milyen óra lesz az iskolában, hány teljesítendő feladat van, hanem arról, hogy mi az a közelgő esemény, ünnep, amelyet alig vár gyermekünk, hogy megélje. Lehet ez bármi, aminek a gondolata már előre felvillanyozza a csemetét vagy akár a nagyobb tinédzser korú gyermeket is. Közelgő szülinapi buli, farsang, egy várva várt rajzverseny, találka a barátokkal, új edzés, régi edzés folytatása, bármi… A lényeg, hogy a naptár segítségével folyamatosan emlékeztetjük gyermekünket arra, hogy van mit várni, van miért hálásnak lenni, és a szürkébb, borongósabb napokon és a nehéz kezdésen túl ott vár mindannyiunkat a sok-sok várva várt esemény. Ezt egyébként érdemes a szülőknek is alkalmaznia, az előre megírt élmény naptár csodákra képes. Ráadásul ha minden nap olvasgatjuk vagy csak odatekintünk, rögzül az agyunkban a pozitív élmény felé haladás, ami által sikeresen be is vonzzuk azokat az eseményeket, amelyekre vágyunk.

A hála eszköze a tanulásra való hangolódásban

Tanítsuk meg hálásnak lenni gyermekünket azért, hogy tanulhat. Elsőre igen csak furcsán hangzik igaz? Pedig van benne ráció. Régebben és akár ma is a szegényebb országokban  a gyermekeknek nincs lehetősége tanulni, fejleszteni magukat, érdekes dolgokról olvasni, tájékozódni. A tanulás nem egy mumus, hiszen általa lehetünk többek, okosabbak. Persze ezt igen nehéz elmagyarázni egy kisgyermeknek vagy egy lázadó tininek, de rengeteg ötlet van a tarsolyunkban ahhoz, hogy a tanulás, a rosszul berögzült hiedelmek ellenére mégis egy felszabadult, örömmel teli és önbizalom növelő élmény lehessen gyermeked számára. Ha rögtön bele is vágnál ezen lehetőségek felfedezésébe, akkor itt minden további lehetőséget megtalálsz hozzá.

Az évkezdés és a megváltozott körülmények

A vírusos időszak miatt az egész év eleje még nehézkesebben indulhat, mint eddig bármikor. Az otthon tanulás, a bezártság, a frusztrált szülők mind-mind újabb lépcsőfokok a nehéz kedzés felé. Amit mindannyian tehetünk a tanulási folyamat és az évkezdés megkönnyítése érdekében, az egyrészt a tudatos pozitív hozzáállás, másrészt a mozgás. Hiszen ha mozgunk, tehát kimegyünk sétálni a levegőre egy fél órát, vagy biciklizni, futni, ha megjön a hó, szánkózni, akkor az endorfin termelődés megemelkedik, az agy elég oxigénhez jut és a tanulás is könnyebb lesz. Bizony néha az ennyire egyszerű és kézenfekvő cselekvések nyújtják a legtökéletesebb megoldást.

Ne feledjük hát, hogy sosem önmagában kell nézni a dolgokat, hanem komplexitásban, sok-sok pozitív képzeletbeli cetlivel megtűzdelve életünk feljegyzéseit. Így könnyebb lehet maga az évkezdés és tulajdonképpen az egész év is! Így hát utólag is tényleg nagyon Boldog Új Évet és zökkenőmentes évkezdést kívánunk Mindenkinek!

 

Ha szakmai segítségre van szükéséged gyermeked tanulásával kapcsolatban, KÉRDEZZ!

Használjátok tanuláshoz  INGYENES DIÁKSZÓTÁRUNKAT

hogy érthetőbb legyen a lecke!

Ha jó volna otthon, de szakértő vezetésével
MEGTANULNI HATÉKONYAN TANULNI!

 

Képesség fejlesztés