70/627-5516    info@hogyantanuldmeg.hu

Hogyan tanuld meg?

Nem szeret tanulni a gyerek. Mit tegyek?

Egyéb

Nem szeret tanulni a gyerek.”

Sok szülő keres meg minket azzal a problémával, hogy nem szeret tanulni gyermeke. Elmondja még azt is, hogy a gyermek nem akar iskolába menni, és úgy általában még motiválatlan is. Gyakran azzal is társul a helyzet, hogy nagyon sokat ül a számítógép előtt.

Itt csak átfogó módon írunk erről a sokakat érintő poblémáról, de reméljük hasznos lesz számotokra. Előre jelzem, hogy nem egyszerű mostanában az iskolás gyermekek élete, ezért számítani kell rá, hogy a megoldás sem varázsütésre jön el. Ugyanakkor – a plusz munka ellenére is – mindenképpen szükséges időt és energiát szánni a témára, mert a gyermek egész életére hatást fejt ki a tanulásának minősége.

A következő témák mind kihatnak a motiváltságra, tanulásra. Fusd át a bekezdéseket, és gondold át, hogy gyermeked esetében hol lehetne javítani. Először válassz ki egyet, és azzal foglalkozz, amíg már megfelelőnek tartod. Aztán válassz egy következőt, és így tovább. Nagyon fontos hogy ne egyszerre akarj mindent, mert az túlterhel mindenkit, ez pedig további frusztráció forrása. Hagyj mindenre elegendő időt, hiszen gyanítom, a probléma sem 10 perc alatt keletkezett, tehát a megoldásra is áldozzon annyit, amennyi szükséges.

Testi állapot

Mielőtt a tanulás témájába egyáltalán belekezdhetnénk, van egy előkészítő lépés. Egy éhes, kiszáradt vagy kialvatlan gyermek figyelmét a legérdekesebb tananyag és a legjobb tanár sem fogja tudni lekötni. Ha a test nem tud rendesen működni, az agy sem működik megfelelően. Ezért szülőként nagyon fontos feladatunk, hogy segítsük gyermekünket abban, hogy tápláló ételeket egyen rendszeresen, igyon elegendő mennyiségű vizet, mozogjon minden nap és aludjon annyit, hogy kipihenje magát. Kerülje a cukros ételeket, italokat, mert ez is gyengíti a figyelmet. Ezekről a témákról nagyon sok információt lehet találni számos helyen, így érdemes utána nézni. FIGYELEM! A kivastagított rész csak egy mostanában felkapott szövegnek tűnhet, de ez ne tévesszen meg! Ezek az egészség és a test állapotával kapcsolatos legfontosabb pontok. Szentelj hát neki megfelelő figyelmet, megéri.

Számítógép, képernyő, telefon

Meglepő lehet, hogy ez a következő téma. Sajnos nem véletlenül. A „képernyőzés” komoly mentális függőséget, és testi fejlődési zavarokat is okozhat. Ezekről mostanában kezd el beszélni a szakirodalom, hiszen az aránylag új jelenséggel kapcsolatban mostanra kezdenek a tapasztalatok összegyűlni. Egy remek könyv erről a témáról: Nicholas Kardaras: A képernyő rabjai.

Itt említem meg azt is, hogy a Szent István Egyetem több tanulmányában vizsgálta a mobiltelefonok sugárzó hatását az élő szövetre. Két pontot emelek itt ki: a gyermekeket jobban károsítja a sugárzás, mit a felnőtteket (a fej mérete miatt), ill. alvás közben a gyermek mellett lévő telefonkészülék szintén károsan hat. Ez is okozhat kialvatlanságot, energia hiányt is, ezeket kerüljük el.

A célnak hogy lehet köze ahhoz, hogy nem szeret tanulni?

Nagyon lényeges az, hogy van-e egyáltalán bármilyen célja a gyereknek az adott tantárggyal, vagy általában a tanulással kapcsolatban. Ha csak azért jár iskolába, mert kötelező, akkor eleve kínlódásra van ítélve. Gondolj bele felnőttként, hogy amikor nem látod értelmét valaminek, csak „muszáj”, milyen a Te motiváltságod? Azt is értem, hogy Te felnőttként megteszed azt is, amihez nincs kedved, mert látod a következményeket. Egy gyermeknek ebben segíteni kell, hiszen nincs élettapasztalata, honnan tudhatná előre, hogy mire lesz az jó neki? Persze, hogy nem szeret olyat tanulni aminek nem látja semmi hasznát. Beszélj vele a céljairól, és segíts neki türelmesen, hogy megértse, a célja eléréséhez szüksége lesz megtanulni dolgokat. Ezután meg tudjátok nézni, hogy az iskolai tantárgyak közül melyik lesz neki igazán fontos, és melyik kevésbé. Ha a céljáért tanul, az egészen más, mint a jegyekért tanulni. Az is sokat javít a helyzeten, ha bevonod olyan munkákba, ami valóban fontos. Akár otthon, akár munkahelyi feladatba. Így ő is tud magának gyűjteni egy kis tapasztalatot az életről, és megismerheti a sikeres munka felemelő érzését is. Az: „Annyiszor elmondtam már.” sosem tudja helyettesíteni azt, amit a gyerek saját maga tapasztal meg.

Olvasás, szövegértés

„Jól olvas a gyermekem, de a szövegértése nem jó.”

Ismerős? Sajnos ez nagyon gyakori problémává vált manapság, sőt sok fiatal felnőtt is szenved tőle. Ez egy sarkalatos pont a tanulással kapcsolatban! A tudás megszerzésének eszköze nagyrészt az olvasás, így jut el a gyermekhez az a gondolat, amit a szöveg írója megfogalmazott. Ha nem tud olvasni, vagy nem érti amit olvas, akkor minden szándéka ellenére kudarcot fog vallani. Csoda lenne hát, ha emiatt nem szeretne tanulni?
Ha ennek ellenére szigorral, vagy megfelelési kényszerrel rá van kényszerítve hogy „jó tanuló legyen”, kifejleszti a „magoló gépet”. Ezt abból lehet észrevenni, hogy: „Megtanulja, de gyorsan el is felejti.” De valójában nem elfelejti,  ez eleve nem volt tanulás. Valójában sohasem értette meg, csak visszamondta a számára érthetetlen szöveget. Ha úgy érzed, hogy ebben lenne szükségetek segítségre, keressétek szakértőnket, aki segít feltárni a valódo okokat, és a hatékony megoldásra is tud tanácsokat adni.

Iskolarendszer, tanárok, osztálytársak

Bizony van olyan eset is, amikor maga az oktatási rendszer és szereplői annyira demoralizálók gyermekünk számára, hogy amiatt veszíti el a kedvét az egésszel kapcsolatban. Ezt szülőként a gyermek érdeklődő megfigyelésével, és őszinte kommunikációval tudod kipuhatolni. Van olyan helyzet sajnos, hogy tanárt vagy iskolát kell váltani. De mielőtt idáig eljutunk, érdemes megerősíteni gyermekünk képességeit, mert lehet, hogy ezzel kezelődni fog az iskolai probléma is. Ez egy igaz történet, mely így kezdődött (ez a rész előző cikkünkben is szerepel):

„A »nem akarok iskolába menni« probléma tavaly kezdődött, de ebben az évben lett nagyon súlyos. A gyerek folyamatosan arról panaszkodott, hogy beszólogatnak neki, piszkálják, szemtelenkednek vele az osztálytársai, és ezért utál bemenni. Bár továbbra is jó tanuló maradt, a tanulás is rendszeresen hisztériákkal, dühöngésekkel volt tarkított. Gyakorlatilag napi szintű problémává nőtte ki magát a helyzet rendszeres veszekedésekkel, aminek következtében szinte élhetetlen lett a család.

Az anyuka az Alkalmazott Oktatástan tanulási és gyermeknevelési módszerét alkalmazta a gyermekkel, a tantárgyi szakszavak megértéséhez pedig az ingyenes Diákszótárunkat. Pár héttel később újabb levelében ezt írta:

Végre egy olyan szótár, amit ténylegesen jól és könnyen lehet alkalmazni gyerekekkel. Ez segített megmenteni a fiamat, aki most már jókedvűen, magabiztosan jár iskolába. Majdnem kitűnő tanuló. A nyugalom is visszatért a családunkba… A gyerkőc simán kezeli a beszólogatásokat, amelyek gyakorlatilag megszűntek. A legnagyobb „ellenségével” barátok lettek. A gyerekem SZERET iskolába járni.” D. Zs. 2 gyermekes anyuka

Megtanította bárki is tanulni gyermekedet? Még mindig csodálkozol, hogy nem szeret tanulni?

Ezt hagytam utoljára, de ennek kellene az elsőnek lenni, amikor iskolába kerül gyermekünk. Beül a 6 éves, 24 kilós gyermek a számára teljesen új környezetbe, és egyik pillanatról a másikra a játék helyett ott KELL ülnie kötelezően 5-6 órát, és tanulnia KELL valamit, amit lehet, hogy nem is akar, esetleg nem is ért, de egy biztos: nem tudja, hogyan kellene tanulni. Azért, mert 6 éves lett, hirtelen tudnia kellene tanulni? Sokszor a gyerekektől elvárunk dolgokat pusztán életkor alapján, mintha az életkor kérdése lenne. Nem, az NEM életkor kérdése. Nem furcsa? Mintha a munkahelyeden azt mondanák minden 30 éves munkatársnak „Mostantól csoportvezető vagy, mert 30 éves lettél. És egy 30 évesnek ezt tudni kell.” Ez így vicces, de ha belegondolunk, hogy gyermekeinkkel pontosan ezt tesszük, akkor inkább meghökkentő. Elvárjuk, hogy tanuljon jól, de senki nem tanítja meg arra, hogy hogyan kellene tanulnia. Ahogy nekünk, a szüleiknek sem tanították meg. Van, aki szerencsésen ráérzett vagy éppen megfelelő segítséget kapott, és van, aki nem. És ezért megbélyegzik, leszidják, és az önbecsülését is erősen megsebzik. És a gyermek igazi segítség híján így szenvedi végig a kötelező iskolás éveit. Egy ideig még felnőttként is felriad éjjel az iskolában szerzett szorongásai miatt.

Tanuljon meg gyermeked tanulni!

Nézz körül weboldalunkon, ahol megtalálod azt az ingyenes Diákszótárat, amit a fenti anyuka is használt. Kérdezhetsz díjmentesen szakértőnktől, és megvásárolhatod gyermeked még BEVEZETŐ áron az Hogyan tanuld meg online videós csomagot is, amivel végre önállóan elkezdhet megtanulni tanulni.

 

Kattints ide, ha szeretnéd, hogy gyermeked otthon, szakértő vezetésével
MEGTANULNJON HATÉKONYAN TANULNI!

Ha nem szeret tanulni a gyereked, KÉRDEZZ szakértőnktől!

Használjátok tanuláshoz az INGYENES DIÁKSZÓTÁRUNKAT, 

hogy ne felejtse el, amit „megtanult”.

Képesség fejlesztés